Olet täällä

niin & näin 2/2022: lahjoista & kokeellisuuksista

Filosofisen aikakauslehden niin & näin kesänumerossa 2/2022 pohditaan lahjan filosofiaa ja kokeellisuuskäsityksiä.

Kokeellisuuksia-teeman avaa Päivi Mehtosen anarkistisia vapaus- ja kulttuurikäsityksiä tutkiva vertaisarvioitu artikkeli. Sezgin Boynik ja Minna Henrikson analysoivat työtaistelujen kuvauksia ja lakkojen estetiikkaa. Tutkija Tommi Kakon essee avaa dandyn hahmoa ja puvustusta.

 

Lahja-teemassa antamisen ja vastaanottamisen ilmiöitä käsitellään monitieteisesti, yhteiskunnallisesti ja kokemuksellisesti. Olli Pyyhtinen johdattaa lahjatutkimukseen ja Anna-Mari Almila & David Inglis musliminaisten vaatelahjoihin. Sauli Havu käsittelee Pierre Bourdieun lahjateoriaa, Anna Jensen kuratoimista lahjakäytäntönä ja Alexandra Urakova apurahoja yhtenä lahjoittamisen muotona.

Teeman päättää Margrit Schildrikin vertaisarvioitu käännösartikkeli koronan biopolitiikasta ja posthumanistisista lahjoista.

 

Numeron avaavassa henkilöhaastattelussa runoilija ja kirjailija Harry Salmenniemi valottaa suhdettaan filosofiaan. Kolumnipalstalla tutkija Reko Ravela analysoi eurooppalaisten sotien syitä ja seurauksia. Surrealistirunoilija René Charin fragmentteja ja runoja saadaan tuoreina käännöksinä.     

 

Elokuvapalstalla Tytti Rantanen raportoi Oberhausenin elokuvafestivaalien runsaasta annista. Kirja-arvioissa erotellaan surrealismin poetiikkoja, suomalaisen avantgarden historiaa ja eläinkieliä. Omana esseenään julkaistaan edesmenneen filosofi Heikki Mäki-Kulmalan viimeiseksi jäänyt Ayn Randin ajattelua kritisoiva essee.

 

Numeron taiteilijat ovat Aino Johansson ja Heli Ryhänen.

 

Numeron 2/2022 sisällysluetteloon, vapaasti luettaviin verkkoteksteihin ja kaikille avoimen tekstiarkistoon voi tutustua lehden verkkosivuilla www.netn.fi

 

Yhteydenotot

 

niin & näin -päätoimittaja (paatoimittaja@netn.fi): 
Antti Salminen, 044 036 3536

 

yhteyspäällikkö, ilmoitukset ja tilaukset:
Jukka Kangasniemi, 
jukka.m.kangasniemi@gmail.com, 040 721 4891

Jaa tämä