Olet täällä

Taito olla ja pysyä oikeassa

Taito olla ja pysyä oikeassa

LOPPUUNMYYTY

Saatavana ilmaisena pdf-tiedostona

Tieteen, taiteen, politiikan ja arjen kiistoissa tarvitaan taitoa väittää, vängätä ja voittaa. Filosofi Schopenhauer tarjoaa tätä varten 38 taktista temppua kaikille kärhämöitsijöille.

Ihminen kuolee kernaammin kuin ajattelee. Ja puhuu ajatusta nopeammin. Jos huomaa erehtyneensä, syy on sysättävä kiistakumppanin niskoille. Tämä vaatii taitoa. Hyvien neuvojen turvin totuudesta piittaamattoman torailun voi kehittää omaksi taiteenlajikseen. Teoksen suomentaja, FT Jarkko S. Tuusvuori on kirjoittanut kirjaan perusteellisen johdatuksen eristiikan historiaan.

Arthur Schopenhauer (1818–68) muistetaan filosofian historian legendaarisena pessimistinä. Hänen synkeytensä kumpusi kuitenkin myönteisestä oivalluksesta: elävä olento mitä sinnikkäimmin haluaa, yrittää ja tavoittelee kaikenlaista. Ennen muuta ihminen tahtoo saada oman tahtonsa läpi. Vaikka Schopenhauer suosittelee filosofiassaan tämän kärsimystä tuottavan tahtomisen tukahduttamista, hän esittelee ymmärtäväisesti pyrkimisen ja hinkumisen surkuhupaisia muotoja.

Taito olla ja pysyä oikeassa kuuluu Schopenhauerin jälkeenjääneisiin käsikirjoituksiin. Siinä kuvataan ihmisen omahyväistä tarvetta puolustaa näkökantaansa totuudesta piittaamatta. Lukijalle annetaan kokonaiset 38 taktista temppua, joiden avulla härkäpäinen kiisteleminen sujuu parhain päin. Schopenhauerin pienklassikko on yhtaikaa oppinut tutkielma ja hilpeänkitkerä kuvaus inhimillisestä turhamaisuudesta.

LOPPUUNMYYTY

"Schopenhauerin oikeassaolo-opasta on hauska lukea. Se on saksalaisen filosofin työksi kumman kevytkenkäinen kirja" — Pertti Julkunen, Kaleva 5.2.2006

Käännökset Sähkökirjat Ilmaiset

Jaa tämä